Amerikanska biljättar fredar pengar

Den svenska staten fick vid ett möte i Detroit på måndagen garantier från Volvos och Saabs ägare, Ford respektive General Motors, att pengar från det svenska stödpaketet till fordonsindustrin här inte ska gå till USA. Men fackförbund och fordonsanalytiker är tveksamma till att om det går att garantera de svenska pengarna.

Under svenska regeringens möten med Volvos ägare Ford och Saab Automobiles ägare General Motors fick näringsdepartementets statssekreterare Jöran Hägglund löfte om att dom svenska miljarder som regeringen satsar på fordonsindustrin ska stanna inom Sverige, och inte gå till dom amerikanska moderbolagen.

Enligt Jöran Hägglund ska Sverige också få total insyn i vad Ford och GM tänker göra med sina dotterbolag.

Inte bara analytiker, utan även Olle Ludvigsson, ordförande för Volvos verkstadsklubb i Göteborg ställer sig tveksam till vad dom amerikanska garantierna verkligen betyder. 

– Det är bara att konstatera att Ford och GM är väldigt stora bolag vilket inte alltid är helt enkelt att tränga igenom. Men har man fått garantierna … så är det viktigt att man klargjort att man får den insyn man behöver för det är viktigt att pengarna hamnar i Sverige.  

Efter regeringens möte med GM sade statssekreterare Jöran Hägglund också att Sverige kan komma att skjuta till statliga pengar för en rekonstruktion av Saab Automobile.

Om EU tillåter att undsättningslånen kan användas till rekonstruktioner, för att skapa ett självständigt Saab, som inte lyder under GM.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".