Sammanlagt 1300 anställda har varslats vid Tuvefabriken FOTO Björn Larsson Rosvall/Scanpix

Två stora varsel vid Volvo

Volvo Lastvagnar och Volvo Powertrain varslar drygt 1600 anställda om uppsägning.

Facket IF Metall på Volvo Lastvagnar kritiserar det nya varsel som kommer att beröra 350 kollektivanställda i Göteborg och 1600 totalt i volvogruppen i Sverige.

Om alla de som har varslats sen sägs upp så kommer Volvo Lastvagnar att ha gjort sig av med hälften av sina montörer i Europa.

Olle Ludvigsson är ordförande för IF Metalls verkstadsklubb på Volvo i Göteborg, och han tycker att företaget borde ha väntat med de kraftiga nedskärningarna.

– Vi ifrågasätter företagets beslut och undrar hur vi ska klara en uppgång när den kommer, för den kommer att komma. Det kostar att säga upp men det kostar också att återanställa - man måste titta på hela kalkylen.

Så sent som för ett par månader sen sade man upp drygt 900 personer i Göteborg, och nu varslas 350 personer till i Tuvefabriken, av 1600 personer totalt i Sverige.

Det är såklart finans- och fordonskrisen som ligger bakom att Volvo lastvagnar tvingas dra ned igen, och informationschefen Tommy Kohle säger att fackets is-i-magen-taktik inte skulle ha funkat.

– Ingen vet idag hur djup den här nedgången blir, och därför måste vi anpassa våra kostnader nu. Vecka efter vecka under hösten har vi sett hur läget har förvärrats ytterligare, och idag är efterfrågan så låg att vi tyvärr måste göra ytterligare en anpassning.

Den här varselomgången drabbar bara Sverige, fabriken i belgiska Gent klarar sig eftersom de har en annan form av arbetsmarknadsstöd. Och nu ropar Olle Ludvigsson och de andra på IF Metall på en utbildningssatsning från statligt håll.

– Hade man en utbildning skulle verksamheten vara i mycket, mycket bättre skick efter det här än vad den var innan. Det kostar pengar att skicka ut folk i arbetslöshet så staten har en kostnad också.

Volvo Powertrain som tillverkar motorer och växelådor till lastbilar varslar totalt 600 anställda. 400 i Skövde och 200 i Köping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".