Försening hotar ungdomsidrotten

Det planerade bygget av en ny ishall i västra Göteborg riskerar att dra ut flera år på tiden. Trots att kommunfullmäktige redan i september 2007 beslutade att hallen skulle uppföras vet man fortfarande inte var den ska ligga, än mindre när bygget kan komma igång.

Detta riskerar att ställa till problem för alla klubbar som är beroende av en ny ishall, tror ishockeyföreningen Bäckens ordförande Lars Johnson-Sabel.

– Det jag är orolig för är att det ska få ekonomiska konsekvenser för föreningen. Det är riktigt illa för våra ungdomar och då pratar jag inte bara om Bäcken, utan om Frölunda och konståkningsklubbarna också.

Just nu byggs arenan Frölundaborg om för att Frölunda hockey ska kunna samla hela sin verksamhet där. Samtidigt har klubben gått in med nästan 40 miljoner kronor till bygget av en ny ishall, dit de andra föreningar som håller till i Frölundaborg ska flytta.

Först var det tänkt att hallen skulle ligga vid Ruddalen, men det överklagades av en bostadsrättsförening. Sen föreslogs Marconivallen, men där vill Frölunda stadsdelsnämnd bygga bostäder. Så nu blir det kanske Ruddalen i alla fall, på ett annat ställe. Men då finns det stor risk för ytterligare förseningar eftersom det handlar om ett park- och naturområde där vem som helst kan överklaga placeringen. Det säger Christer Lindstrand som sitter i styrgruppen för ishallsbygget.

– Vi förväntar oss rätt mycket synpunkter på en sån planläggning. I sämsta fall kan bygget starta 2014 eller senare.

Tills vidare får föreningarna fortsätta slåss om utrymmet i Frölundaborg. Skulle den nya hallen dröja flera år lär Frölunda tvingas skjuta upp planerna på ett ”hockeycampus” av amerikansk modell. Och konsekvenserna kan bli svåra även för de andra inblandade, befarar Bäckens ordförande Lars Johnson-Sabel.

– Vad vi är rädda för är att spelare inte vill komma till föreningen, att vi tappar sponsorer och så vidare. Det är ganska mycket som är kopplat till detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".