Mölndal måste spara personalkostnader

Mölndals kommun måste dra ned på sin personal för att klara de kommande årens minskade skatteintäkter. Det tycker politikerna i personal- och organisationsutskottet, som nu vill ha ett ord med i laget när det gäller både nyanställningar och tillsättning av lediga tjänster.

Bengt Möndell är moderat ordförande i utskottet, och han menar att man måste få bättre kontroll på personalkostnaderna i kommunen.

– Det är angeläget att ha det när man befarar att skatteunderlaget kommer att minska, så att man kan ha en fortsatt god ekonomi och god utveckling i kommunen, säger Bengt Möndell.

Det är inte första gången som Mölndals kommun låter personal- och organisationsutskottet kontrollera vilka tjänster som är okej att tillsätta och inte. För några år sen använde man samma system för att hålla extra koll på slantarna, och nu är det alltså dags för comeback. Avsikten är givetvis att spara pengar, men enligt Bengt Möndell finns det ingen risk för att åtstramningarna ska drabba verksamheten i Mölndal.

– En hel del av de verksamheter vi har är ju lagstadgade - de måste utföras och där måste vi se till att det finns tillräckligt med personal. Något formellt anställningsstopp är det alltså inte frågan om.

Bengt Möndell vet inte hur mycket mindre pengar Mölndals kommun kommer att få in i skatteintäkter de kommande åren. Men att det handlar om en minskning är han säker på.

– Det finns olika prognoser men det alla är överens om att intäkterna kommer att vika under 2009 och 2010. Och hur mycket pengar Mölndal sparar om vi återinför det här systemet är också omöjligt att säga på förhand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".