Inget skadestånd för diskriminering

Arbetsdomstolen ställer sig på Härryda kommuns sida i en tvist om en anställd som ska ha diskriminerats och trakasserats på sin arbetsplats.

Diskrimineringsombudsmannen krävde att kommunen skulle betala skadestånd till mannen på över 300 000 kronor. Mannen fick i april för tre år sen lämna sitt jobb inom kommunen. Kommunen omplacerade honom.

Bakgrunden till det var enligt DO att mannen hade en annan etnisk bakgrund. Han hade också blivit trakasserad på grund av sin hudfärg. Kommunen hävdade att mannen orsakade samarbetsproblem och inte kunde arbeta kvar på sin arbetsplats. Han stängdes av från sitt jobb i 37 dagar och fick sen börja arbeta på en annan arbetsplats i kommunen.

Arbetsdomstolen menar att det inte finns något som pekar på att mannen blev diskriminerad på grund av sin etniska bakgrund. Arbetssituationen på mannens arbetsplats var också sådan att det var viktigt att relationen mellan de som jobbade där fungerar. Kommunen har haft fog för sitt beslut att stänga av mannen och flytta honom till en annan arbetsplats.

Arbetsdomstolen menar att avstängningen däremot var längre än vad kollektivavtalet medger. För det ska kommunen betala 10 000 kronor plus ränta i skadestånd till mannen. Domen blev alltså en missräkning för DO, som hade begärt sammanlagt över 300 000 kronor. Istället måste nu DO betala rättegångskostnaderna på nästan 130 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".