Nya flygvägar ska minska buller och utsläpp från flygtrafiken vid Landvetter Flygplats. Foto: Luftfartsverket.
Landvetter

Nya flygvägar för miljön

Efter nästan tio års diskussioner ändras nu flygvägarna till och från Landvetter flygplats för att minska buller och utsläpp. Med modern teknik ska nu flyget störa mindre.

Nu har man jämkat samman önskemål från det tiotalet kommunerna runt flygplatsen och många boende.

– De nya flygvägarna baseras på modern teknik kalad precisionsnavigering vilket gör att flygkorridorerna blir smalare. Det betyder att vi kommer att överflyga färre personer, säger Niclas Wiklander, operativ chef för flygledningen vid Landvetter flygplats.  

Från att ha varit 3-4 kilometer breda har nu luftkorridorerna krympts till 800 meter eller högst en kilometer där man får flyga och när det är dags att landa gäller det numer för planen att stypa gasen.  

På så sätt sparas mellan 100 och 150 kilo bränsle per landning och utsläppen och bullret minskar. 

De smalare flygvägarna används under lågtrafik.                 Vid högtrafik måste korridorerna breddas av säkerhetsskäl men piloterna ska flyga högre än förut för att inte låta så mycket vid inflygningen och sedan snabbt glida ner på landningsbanan.  

Största förändringen är på flyget till Stockholm som efter påtryckningar får ta en större sväng för att störa Härrydabor och andra så lite som möjligt.   

Nattetid slipper orter som Hindås, Bollebygd, Göteborg, Lerum och Partille helt överflygningar, men det är klart att man inte kan tillfredsställa alla:  

– På delar sydost om Landvetter flygplats återgår vi till den dragningen som var för tio år sedan vilken bland annat berör Ubbhult.

                                                                  Epp Anderson
                                                            epp.anderson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".