Fässbergsgymnasium får spetsutbildning. Foto: Björn Larsson Ask /Scanpix

Spetsgymnasium i Mölndal

Fässbergsgymnasiet i Mölndal får som enda skola i Västsverige starta spetsutbildning dit elever från hela landet får söka.

- Jag blev extremt glad och väldigt stolt att vi fick det, säger Ingrid Lindell lärare på skolan som tillsammans med sina kollegor skrivit ansökan till Skolverket.

Inne i lärarrummet på Fässbergsgymnasiet har alla fått varsin papptallrik med blåbärstårta. På torsdagen kom beskedet från Skolverket att man får starta en spetsutbildning i samhällskunskap med inriktning mot individ och samtidskultur.

- Vi tror ju att vi kan stimulera en elevgrupp som kanske inte har fått så mycket stimulans tidigare, säger Ingrid Lindell som förutom lärartjänsten på Fässbergsgymnasiet också är lektor på Göteborgs Universitet.

Spetsutbildningarna är det som av vissa kallats för elitutbildningar och elitklasser. Folk från hela landet kan söka och skolarna kan använda sig av antagningsprov när de ska ta in elever, något som tidigare bara varit tillåtet när det gäller idrotts- och estetutbildningar.

På Fässberg kommer man som på andra skolor gå efter betygen, men Ingrid Lindell vill ändå råda dom som tänker söka:

- Man måste vara studiemotiverad!

När en vanlig samhällsutbildning läser 20 sidor så läser ni 30 eller?

- Ja så kan man säga om man vill förenkla det. Jag skulle säga att vi läser hela boken.

Anledningen till tempot är att man ska hinna med att ge tid för gymnasieeleverna att plugga på universitet. Vid ett runt träbord i skolans kaffe sitter My Persson, Daniella Pettersson och Natalie Schreiber.

De går i trean på ett specialutformat samhällsprogram som liknar det som skall komma.

- Jag tror att det är väldigt bra sätt att utbilda sig på, säger Daniella Pettersson.

My Persson fyller i:

- Jag hade nog valt spetsutbildningen också om jag haft chansen.

- Vissa stunder hade det absolut varit för mycket, det här handlar om gymnasiet och universitet samtidigt nästan. Då får man ju förvänta sig att det kommer bli mycket, säger Natalie Schreiber.

                                                                 Jonas Franzén
                                                            jonas.franzen@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".