Unik skog är hotad

En av de sista bevarade skogarna i Västra Götaland hotas av avverkning. Det är Verle gammelskog nordost om Göteborg som föreningen ”Ett klick för skogen” vill köpa och göra ett naturreservat av.

Föreningen samlar in pengar genom sin hemsida och kan på så vis köpa och förvalta skogar i Sverige.

– För 50 år sedan var det egentligen en ganska vanlig typ av skog, idag har vi bara 1,1 procent kvar av gammal ekologiskt intakt skog i Västra Götaland, säger Leif Danielsson, medlem i den lokala naturskyddsföreningen.

Bara några meter in från den nygjorda väg som visar att avverkning står för dörren breder en mossbeklädd och lättpromenerad skog ut sig. Av någon anledning har Verle gammelskog skonats från betydande avverkning i modern tid. Små porlande bäckar genombryter den kuperade skogen där imponerande tallar på uppåt 200 år sträcker sig mot himlen.

För Leif Danielsson och hans kollegor i den lokala Naturskyddsföreningen kom ”Ett klick för skogen” som en räddande ängel, men frågan är om föreningen kan rädda skogen, Eva Kullenberg från ”Ett klick för skogen” hoppas man ska kunna samla in nog med pengar.

– Skogen är helt fantastisk och ligger i ett underbart läge för människor att verkligen kunna besöka den, säger Eva Kullenberg.

– Synd att man inte över huvud taget förstår att ångerveckan inte finns på gammelskog när den är nedhuggen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".