Mansrollen upp på scen

En pjäs om män och manlighet har premiär på lördag på teater Uno i Göteborg. I ”Clownen ska dö” skildrar teatergruppen Animato en grupp män som på ett eller annat sätt får problem med de roller de tvingas spela på grund av sitt kön.

– Vid sidan om hela diskussionen om feminismen så finns det en stor lust att diskutera manlighet. Det tror jag är utbrett i hela samhället, för vi trivs inte i våra könsroller - det är jag övertygad om, säger regissör Tomas Haglund.

”Clownen ska dö” tar upp de dåliga sidorna av dagens mansroll: pornografi, våld, förnedring och hämndbegär. I pjäsen har de olika karaktärerna på ett eller annat sätt problem med sin manlighet, samtidigt som deras liv och roller vävs ihop. Tony Blom är en av skådespelarna i teatergruppen Animato, och han berättar vad tanken är med pjäsen.

– Att försöka få oss män att inte stå upp för oss själva i den bemärkelsen att vi måste hävda oss. Att slippa känna det här maktbegäret och machoattityderna. Om vi sänker ned dem och låter dem försvinna, då kommer vi bli riktigt macho.

Tony Blom förklarar också varför man valt namnet ”Clownen ska dö” till en pjäs om manlighet och stereotypa könsroller.

– Det är ett bra namn på en pjäs som skapar ganska mycket uppmärksamhet. Det handlar ju inte om att clownen ska dö. Den roliga och hjälpsamma clownen ska få vara kvar, men det finns också en dålig clownsida hos alla människor. I pjäsen representerar den de negativa sidorna av manligheten och det är den vi vill ta död på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".