Markus Krunegård och Veronica Maggio är nominerade till flera priser. Foto: Sören Andersson/Scanpix.

Gala är guld värd för Göteborg

På lördagskvällen samlas branschfolk från hela landet i Göteborg när P3 guld-galan arrangeras för sjätte året. Och det är en uttänkt strategi från kommunens evenemangsbolag för att stärka Göteborgs position som en viktig musikstad.

– Göteborg har med stor glädje hela musikindustrin och alla de som jobbar med musik i hela Sverige på plats i tre dagar, säger Leif Nilsson som är chef för evenemangssamverkan på kommunens evenemangsbolag Göteborg & Co.

Det byts nummer, diskuteras och bokas artister. P3 guld-galan är för sjätte året i Göteborg, men först nu har Göteborg & Co fått galan dit de vill.

– Nu har vi fått seminarium som stärker det och branschen kommer hit. Vi har galan och vi har även den publika biten, säger Leif Nilsson.

Kommunens evenemangsbolag Göteborg & Co finns till för att stärka Göteborgs varumärke och locka fler folk till stan. En viktig bit har blivit de stora musikevenemangen.

– Ja, för utveckling av hela den industrin. Vi ser ju på hela hårdrockssidan och med Håkan Hellström och Timo Räisänen och alla dem. De betyder ju mycket för ungdomarna i Göteborg och även för musikindustrin i Göteborg, säger Leif Nilsson.

Göteborgarna börjar bli vana med finbesök från musikvärlden. Bara de senaste åren har Rolling Stones, Bruce Springsteen, Neil Young och Justin Timberlake spelat här och dragit mycket folk.

Men för att Göteborg även i framtiden ska kunna locka stora artister till sig krävs det enligt Leif Nilsson helger som denna när musikfolk från hela landet möts i Göteborg.

– Man måste leva i nuet, därför är det viktigt att träffas. Det förändras fort, säger Leif Nilsson.

Man måste underhålla de här kontakterna?

– Ja, det här är färskvara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".