Chalmers diskuterar stadsutveckling

Inom några årtionden kommer så mycket som 70 procent av världens befolkning att bo i städer. Redan nu är många städer och stadslandskap så överbefolkade att vatten, energi och transportsystem inte fungerar för stora delar av stadsbefolkningen.

Det här är frågor som bland annat forskare från Chalmers ska diskutera på den internationella Universitetsalliansens 

AGS-alliansen består av Chalmers och de tekniska universiteten i Boston, Tokyo och Zurich.

Den här allliansen har ju koncentrerat sig på frågor som gäller hållbar samhällsutveckling i dess vidaste bemärkelse.

Greg Morrison på Chalmers säger till Västekot att man på mötet i Zurich kommer att koncentrera sig på tre nyckelfrågor när det gäller den kraftiga urbaniseringen i världen.

Dels handlar det om att blottlägga vilka kulturella och sociala mönster som skapar de stora skillanderna mellan fattiga och rika i de moderna städerna främst då i Afrika, Latinamerika och Asien.

Sedan vill man ta fram praktiska verktyg för att förbättra den fysiska hållbarheten i städerna.

Det kan gälla nya klimatvänliga byggmaterial och tekniker, samt att man trots fattigdomen och eländet försöker skapa utrymme för byggande av klimat och miljövänliga hus och infrastrukturer.

Och för det tredje vill man öka kunskapen hos styadsbefolkningen om de känsliga ekosystem som ju all världens städer omges av och är en del av.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".