En av de 16 åtalade anländer till rättegången som startade på måndagförmiddagen. Foto: Björn Larsson Rosvall /Scanpix
postrånet

Huvudman erkänner förberedelse

Den 33-åring som utpekas som huvudman i rånet mot postterminalen i Göteborg erkänner nu sin delaktighet i förberedelserna till brottet.

Det framkom när rättegången mot de 16 misstänkta rånarna inleddes på måndagen. 

Säkerhetspådraget kring postrånsrättegången var ett av de största Göteborgs tingsrätt har upplevt. Men när man väl lyckades ta sig in i säkerhetssalen framkom en del nya uppgifter. Den 33-åring som pekats ut som huvudman erkände plötsligt förberedelse till rån, även om han fortfarande säger att han inte hade nåt med själva genomförandet att göra. Kammaråklagare Ulrika Bentelius Egelrud kommenterar:

– Det som han har erkänt, om jag uppfattade honom rätt, är ju mindre delar i detta. Jag ser åklagarens uppgift och bevisbörda som opåverkad av det han har erkänt.

Bortsett från det här mindre erkännandet blånekar de flesta åtalade till allt som har med rånet att göra. Men det finns två personer som valt att samarbeta med polisen. Hotbilden mot dem är anledningen till det stora säkerhetspådraget, och tingsrätten har dessutom valt att sätta dem i en annan sal än de övriga 14 åtalade. Istället finns de med på videolänk.

– Det kan vara svårt att berätta om man har en sån här händelse gemensamt bakom sig, som de har i den här gruppen. Och på grund av vad de två har berättat och att det finns både vapen och annat våld inblandat finns det en hotbild, säger kammaråklagare Ulrika Bentelius Egelrud.

FAKTA

16 män är åtalade i rättegången för rånet mot en postterminal vid Göteborgs centralstation natten till 22 januari 2008.

Elva av männen är åtalade för själva rånet och sabotage runt detta, bland annat brinnande bilar.Tolv av männen är åtalade för bland annat grovt sabotage och förberedelse till grovt rån i november 2007.

Enligt åtalet planerade männen då att råna en värdetransport. För att störa och förvilla polisen besköts polisstationen i Partille och polisens helikoptrar på flygplatsen i Säve.Sju män är åtalade på båda huvudpunkterna.

En av dem, en 33-åring, är även åtalad för misshandel och olaga hot mot två medåtalade. Dessa två, som berättat mest i förhören, kommer att sitta i en annan sal än övriga under rättegången.

Rättegången inleddes på måndagen med händelserna i november 2007. Del 2, om själva postrånet, startar 24 februari och avslutas i april. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".