Fler högskoleplatser i väst

Högskolorna och universiteten i Västsverige får 1 240 fler högskoleplatser, har regeringen beslutat. Det är något fler platser än vad regeringen aviserade i höstas.

Utökningen är ett sätt att möta effekterna av de omfattande varslen i Västsverige - när det är tufft på arbetsmarknaden brukar efterfrågan på högskoleutbildning öka.

Göteborgs universitet får 200 studieplatser och Blekinge tekniska högskola 240. Chalmers tekniska högskola och högskolorna i Borås, Halmstad och Jönköping får 200 platser vardera. Platserna tas från andra lärosäten som inte fyller sin kvot av studieplatser 2009.

”Min signal till högskolorna har varit att de nya platserna inte behöver specialutformas för att passa varslade utan att det bör röra sig om kurser som högskolorna hade kunnat ge ändå”, säger högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg (FP) i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".