Under tisdagen fick 71 polisstudenter ta emot sin legitimation i polishuset i Göteborg. Under våren ska de ut på praktik. Foto: Polisen/Maria Hällqvist

Poliser på väg ut i verkligheten

Under tisdagen fick 71 polisstudenter sin legitimation i polishuset i Göteborg. I vår ger de sig ut på en sex månader lång praktikperiod och därefter kommer det att finnas fler poliser i Västra Götaland.

En av de blivande poliserna är Henning Bergqvist. Han är 25 år och ska göra sin praktik på Hisingen.

– Det känns jättebra att lämna skolan bakom sig och få komma ut i verkligheten, man har inte riktigt förstått det ännu, säger han.

Är det nervöst?

– Det klart att det är nervöst att inte vara i övningsmiljöerna utan gå ut och träffa vanligt folk. Men jag tror att man kommer in i det ganska snabbt.

Polisaspiranterna är så gott som klara med sin utbildning, nu väntar bara en sex månaders praktik.

Totalt fick 71 poliser ta emot sin legitimation idag. De kommer att placeras ut på praktik på olika ställen i Västra Götaland, knappa hälften i Storgöteborg och resterande på olika orter i Älvsborg, Skaraborg och Fyrbodal.

Polisaspiranterna är efterlängtade. Västra Götaland kommer under 2009 att få fler poliser än tidigare. Tidigare har bara så många nya poliser kommit ut i tjänst att det täckt till exempel pensionsavgångar, men under 2009 kommer det totala antalet att bli fler. 

Tillförordnad länspolismästare Ingemar Johansson vågar lova att allmänheten kommer få se fler poliser på gatorna.

– En del av de arbetsuppgifter som gjorts inne i ett polishus kanske kan utföras ute på fältet. Man kan göra hembesök i stället för att be någon komma till polisstationen och till exempel skulle fler kunna uppträda i uniform.

Ingemar Johansson betonar också vikten av att poliserna syns i särskilt utsatta stadsdelar.

– Detta gäller inte bara i Göteborg, utan även i Borås, Trollhättan och Skövde bland annat. Det finns alltid områden där vi kanske kan bli ännu bättre på att hjälpa till och försöka vara en del av det lokala samhället på plats.

Anna Brodin
anna.brodin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".