Samlade citruspressar visas upp

En utställning om citruspressar öppnar på Röhsska museet i Göteborg på onsdagen. Över 500 olika pressar visas upp, av vilka samtliga är delar av en privat samling.

Med utställningen vill Röhsska visa på mångfalden inom konsthantverk och design, berättar museets chef Ted Hesselbom:

– Här ser man hur många olika lösningar det finns på samma enkla problem. Dessutom handlar det om både en designprocess och en samlare och det är som att slå ihop allt som vi har. Vi håller på med samlingar och vi intresserar oss för mångfald inom design och konsthantverk.

Det finns nog lika många typer av samlingar som det finns människor, men vissa är lite mer udda än andra. Anders Alvarssons till exempel. För knappt 20 år började han samla på citruspressar, och en del av dem har han nu lånat ut till Röhsska museet. Drygt 500 pressar visas upp för besökarna, de resterande 300 har Anders Alvarsson kvar hemma i skåpen. Och trots att det handlar om samma typ av redskap är det tydliga skillnader mellan dem, säger han.

– En del är klara och en del har ränder. Sen är det ju olika storlekar på konorna, och vissa har små tänder och vissa är utan tänder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".