Ericsson skär bort 5000 jobb. Foto: Jessica Gow/Scanpix

Ericsson skär ner

Telekomföretaget Ericsson kan ännu inte säga hur deras stora neddragningar kommer att drabba Göteborg. På onsdagen meddelade bolaget att man gör sig av med 1000 anställda i Sverige och 4000 till i resten av världen.

Detta trots att Ericsson visade mycket goda siffror i sin senaste kvartalsrapport. 

Under det fjärde kvartalet 2008 gick Ericsson med oväntat stor vinst,  närmare bestämt 3,9 miljarder kronor.Men de planerade nedskärningarna i företaget fortsätter ändå.

Totalt ska Ericsson göra sig av med 5000 anställda runtom i världen, 1000 av dem finns i Sverige. Enligt företagsledningen handlar det om att man måste fortsätta spara för att behålla sitt försprång på telekommarknaden där konkurrensen är stenhård.

Dessutom gör den kommande övergången till Ip-telefoni, alltså telefon över internet, att det inte behövs lika många anställda längre. Allt blir enklare över nätet.

Ericsson har 2000 anställda i Göteborg och Mölndal, men hur de kommer att påverkas av de kraftiga nedskärningarna är inte klart.

Det enda företaget säger är att Stockholm drabbas värst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".