Göteborgs kommun stärker insynen i nya arenabolaget. Foto: handout / Scanpix

Kommunen skärper arenainsyn

Nu skärper kommunen insynen i bolaget som ska driva nya fotbollsarenan i Göteborg.

Från början skulle klubbarna få lika många styrelseledamöter som kommunen i bolaget.

Men på onsdagen drev den borgerliga oppositionen tillsammans med vänsterpartiet igenom att kommunen får majoritet, eftersom kommunen tar en större ekonomisk risk från början.

Att det tyder på misstro mot klubbarna håller inte vänsterpartistiska kommunalrådet Marie Lindén med om.

– En insyn som är säkrad från början behöver inte bygga på misstänksamhet. Det här är hängslen och livrem, säger Marie Lindén.

Fyra partier i kommunstyrelsen är försiktiga och ser nu till att kommunen får bättre kontroll från början över det bolag som ska driva Gamla Ullevi.

Sex styrelseledamöter hämtas nu från kommunala bolaget HIGAB:s styrelse, HIGAB som har byggt arenan, medan klubbarna tillsätter tre ledamöter. Kanske logiskt med tanke på att HIGAB från början har 90 procent av aktierna i arenabolaget och klubbarna bara 10. Så småningom ska alliansen ta över, men från början är det kommunen som tar den stora risken.

Socialdemokraterna och miljöpartiet har ändå hävdat att klubbarna ska ha lika mycket makt eftersom ”HIGAB ska förvalta fastigheter och inte anordna fotbollsmatcher”.

Men kommunstyrelsens nya ordförande Anneli Hulthén tog det med fattning när hon blev överkörd av oppositionen.

– Man vill ha större insyn, men jag tror inte det blir så hemskt stora praktiska konsekvenser av beslutet.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sr.se

        

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".