Arbetsgivare ska bli bättre på riskbedömning i arbetsmiljön. Foto Bertil Ericson/ Scanpix

Bättre riskbedömning hos företagare

En ny typ av arbetsmiljöinformation ska lära arbetgivare att bli bättre på riskbedömning. På onsdagen hölls en konferens på temat i Göteborg.

Företag inom EU:s medlemsländerna ska arbeta mer aktivt med att förbättra arbetsmiljön.

Det handlar om att lära sig se både fysiska, psykiska och organisatoriska risker, säger Ingalill Sjö som är utbildningsledare på Prevent som arrangerade konferensen.

– Förut har man kanske bara tittat på de fysiska riskerna och det är ju enklare. Ta buller till exempel, det kan vi mäta, men det är knepigare att mäta de psykiska och psykosociala riskerna.

Prevent är en förening som drivs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK. Med hjälp av speciellt framtagen information försöker Prevent göra Arbetsmiljölagens många stycken och paragrafer lite enklare för arbetsgivarna att förstå.

Framförallt har man koncentrerat sig på att lära ut riskmedvetenhet, för det finns många branscher som ligger efter på där. Det menar riskanalytikern Göran Davidsson som varit med och tagit fram undervisningsmaterialet.  

– Ja, till exempel byggindustrin men även de svenska paradindustrierna inom skog och stål. Där har man i och för sig jobbat med säkerhetsfrågor väldigt länge, men inte med de riskbedömningsverktyg som vi tror att man kan få hjälp av att arbeta med.

Göran Davidsson tror att den information som han varit med och tagit fram för Prevents räkning skiljer sig från det som tidigare skrivits på området.

– Det som har skrivits och sagt hittills är saker som många gånger har varit relativt svårtillgängligt.
Det skrivs och utvecklas av akademiker som har gott om tid medan det ska användas av praktiker som har ont om tid. Vi hoppas att vårt material ska kunna överbrygga den klyftan.

                                                                        Eric Öbo
                                                                 eric.obo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".