Hopp om fler datorintresserade tjejer

Rekryteringen av kvinnliga studenter till tekniska utbildningar går fortfarande trögt. I klasser med runt 70 studenter på Chalmers It-utbildningar till exempel går det bara mellan 2 och 8 tjejer. På torsdagen inleddes konferensen DataTjej på Chalmers.

Konferensen Data Tjej som ska inspirera och locka fler kvinnliga studenter inom IT och data.  

– Syftet är att vi ska få ett starkare nätverk mellan varandra. Idag finns det så få tjejer i klasserna och vi känner inte så många. Vi kommer däremot att träffas ute i arbetslivet och därför är det jätteviktigt att redan nu skapa ett nätverk, säger Nathalie Nilsson.  

Det är tolfte året i rad som konferensen DataTjej anordnas - ett projekt där tjejer från landets alla data- och IT-utbildningar träffas för att lära känna varandra och möta representanter från företag i branschen. Just som ett försök att locka fler kvinnor till ett yrke inom området.  

För fortfarande är de flesta Data- och IT-studenterna killar. Den klass på Chalmers som har flest tjejer är första årskullen i informationsteknik. I den klassen går åtta tjejer, men i många andra är det antalet lägre än så, som 6, 4 eller bara 2 tjejer.  

Och Nathalie Nilsson tycker att skolorna ska satsa mer på att fånga tjejernas intresse.   

– Jag tror att skolorna behöver satsa mer på att skapa förebilder och till exempel låta oss som pluggar på Chalmers träffa gymnasieelever oftare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".