Göteborg Filmfestival

Många filmer skapade av kvinnor

Allt fler kvinnor gör film. På fredagen startar Göteborgs filmfestival och rekordmånga av de svenska regissörerna är kvinnor.

– Jag är jätteglad när jag ser de här siffrorna, säger Marit Kapla som är ansvarig för vilka filmer som visas på festivalen.

På filmfestivalkontoret sitter hon och blickar på två excel-ark med statistik.

– Om man lägger ihop alla våra fyra stora tävlingar så är det 50 50, och mer jämställt än så här kan det inte bli.

Nästan hälften av årets runt 140 svenska filmer är regisserade av kvinnor, och det är rekord för filmfestivalen i Göteborg. Och så har det blivit trots att det är många fler manliga regissörer som skickat in filmer till festivalen.

– Vi har inte kvoterat, alla filmer som vi har i programmet är jättebra, oavsett om de är gjorda av män eller kvinnor. Det här är också en diskussion om kvalité och vi ansluter oss till den uppfattningen att kvalité är att ha ett jämställt utbud också, säger Marit Kapla.

– Det är helt klart roligt att det är lika många av varje, säger filmstudenten Emelie Lindblom som håller på med en kortfilm.

Filmen är åtta minuter lång och handlar om drömmar och monstertrucks. Trots att hon i sitt filmskapande ibland stött på fördomar så säger hon att det oftast inte spelat någon roll att hon är tjej.

– Det är ju en obalans i hur många kvinnor som får göra spelfilm. Det kanske blir något att förhålla sig till senare när jag går ut, säger Emelie Lindblom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".