Byggbranschen

Företag ber om sänkta löner

Många byggföretag försöker nu få de anställda att sänka sina löner. Enligt Byggnadsarbetarförbundet är det vanligt i en lågkonjunktur och inget man ska acceptera.  

– Dagen före julafton fick vi hem ett brev om att han ville sänka lönerna. Det var inte så roligt. Han tyckte vi var för dyra och för att vi ska vara konkurrenskraftiga ville han sänka lönen, säger Johan Fhager, som jobbar på Isaksson Bygg i Göteborg.

Med elva kronor i timmen, från 171 kronor till 160 kronor, säger Johan Fhager att företaget vill sänka deras löner. Men Magnus Munk, vd för Isaksson Bygg AB menar att han inte alls har bett någon att sänka sin lön.

Istället menar Munk att han har skickat ut ett brev där han skriver att han kommer att ta upp en förhandling med facket om att anpassa lönen efter det rådande konjunkturläget. Lönerna är uppdelade i en fast och en rörlig del och Magnus Munk vill minska den fasta delen något och öka den rörliga så att det istället ska finnas möjlighet att tjäna mer när konjunkturen vänder.

Det här förekommer i lågkonjunktur, säger Conny Johansson, mätningsföreståndare på Byggnads Göteborgsavdelning Bygg 12:an. Han anser att man absolut inte ska gå med på att sänka sin lön.

– Några företag har gått ut och vädjat om att man skulle sänka sin lön, för att det skulle hjälpa situationen så att fler kunde ha jobbet kvar. Men skulle alla byggföretag sänka lönen med tio kronor, så konkurrerar man ju på lika villkor ändå, säger Conny Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".