Klart för helgens skidtävlingar i Landvetter. Foto: Eric Öbo SR

Skidspår klara i Landvetter

Götalandsmästerskapen i längdskidåkning i Landvetter inleds på lördag. Arrangerande klubben OK Landehof räknar med att omkring 200 deltagare.

Men att preparera det 2,5 km långa spåret har tagit lång tid, eftersom man helt fått förlita sig på konstsnö, säger tävlingsledaren Mikael Larsson.

– Vi började spruta snö här mellan jul och nyår när vi hade kallt väder. Sen började vi köra ut snön på spåren under trettondagshelgen. De sista dagarna har det varit ett ganska intensivt arbete för att få spåren klara i tid.

En svettig skidlöpare med kraftigt rinnande näsa swishar förbi på den skidstadion i miniatyr som OK Landehof har byggt upp vid sin klubbstuga. Denna ligger bara ett stenkast från Landvetter centrum, fast det känns faktiskt som om man är i Dalarna eller Värmland.

Så vintrigt som det är idag brukar det inte vara i Göteborgsområdet men Mikael Larsson berättar att Götaland får fram rätt många bra skidåkare, trots ett väder som verkar bli allt mildare.

– Vi är ganska bra. Däremot flyttar många åkare till klubbar längre upp i landet när de blir seniorer. Men väldigt många härstammar från Götaland - ett flertal av de landslagsåkare vi har idag är härifrån.

I helgen är det alltså Götalandsmästerskap i Landvetter och det finns några hemmaåkare som Mikael Larsson hoppas lite extra på.

– Vi har några junioråkare som är ganska duktiga, bland andra bröderna Martin och Anton Lindblad vilka hävdar sig bra i Sverigeeliten. Vi har dessutom en del ungdomsåkare som också har visat fina resultat.

                                                                           Eric Öbo
                                                                    eric.obo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".