Ingen film och teater i kulturhuset Vingen

Ekonomiska problem gör att det blir stopp för film och teater i Kulturhuset Vingen i Torslanda. Folkets Hus-föreningen - som har byggt kulturhuset - hotas av konkurs och försvinner som hyresgäst den sista mars.

Därmed är teatern inte uthyrd och utbudet i kulturhuset bantas.

Om inte stadsdelsnämnden på tisdag godkänner ett verksamhetsbidrag på 750 000 kronor för 2009 sägs två anställda upp.

Det har varit svårt för Kulturhuset i Torslanda att få luft under vingarna ända sen starten för drygt tre år sen.

På grund av den osäkra ekonomin sa torslandapolitikerna i november nej till verksamhetsbidrag för 2008 och 2010 och beslutet för 2009 sköts upp.

På tisdag behandlas frågan igen men en majoritet för att bidraget ska gå igenom verkar inte finnas.

Då sägs scenmästaren och kultursamordnaren upp, säger föreningens kassör Göran Dahlman, som är ekonomiansvarig i Kulturhuset.

Klart är att utbudet minskar, främst när det gäller film och teater. Föreningar som hyr lokaler får inte samma service som tidigare.

På så vis kan kulturhuset överleva och till och med gå med vinst i år, säger Göran Dahlman till Västekot.

Folketshus-föreningens öde ligger däremot i kommunledningens händer. Kommunen har gått i borgen med 15 miljoner kronor och har nu fått börja täcka lån som föreningen inte kan betala.

Läget har ljusnat lite och en avbetalningsplan diskuteras, säger Gösta Malmryd som är administrativ chef på idrotts- och föreningsförvaltningen.

Men om det räcker eller föreningen måste försättas i konkurs - den frågan bollas nu över till kommunstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".