Sveriges Byggindustrier avråder inte från sänkta löner. Foto: Ulf Palm/Scanpix

Byggarbetsgivare vill sänka lönen

Arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier får nu många samtal från byggföretag i Västra Götaland som vill få sina anställda att gå med på att sänka lönen.

– Vi säger att man ska följa den rättsordningen som finns, säger Andreas Brendinger, chef för Sveriges Byggindustrier i Västra Götaland.

– Det finns rättsfall under 90-talet där en hel del företag tog förhandlingar och därefter vidtog de åtgärder man ansåg sig nödgade till att ta, bland annat förändrade anställningsvillkor.

På branschorganisationen Sveriges Byggindustrier avråder man alltså inte sina medlemmar från att fråga sina anställda om sänkt lön.

– Men det gäller ju också att man kommer överens med sina medarbetarem, säger Andreas Brendinger.

I måndags kunde du höra byggarbetaren Johan Fhager berätta om att han fått frågan från sin arbetsgivare att sänka lönen med 11 kronor i timmen.

– Det handlar ju om pensioner, sjukskrivningar och allting. Allt baseras ju på lönen, så nej.

Nej, för det är klart att ingen vill få sina lön sänkt. Men om man riskerar att förlora jobbet kan det vara svårt att stå på sig. På Sveriges Byggindustrier tycker man att företagen i bästa fall borde ha planerat så pass bra att man inte ska behöva sänka lönerna, men:

– Jag tror det kan hända vilket företag som helst och då gör man nog allt för att trygga anställningarna för de anställda man har, säger Andreas Bredinger.

Och i de fallen är det alltså okej, tycker Sveriges Byggindustrier att fråga sina anställda om de går med att sänka lönen för företagets skull.

– Men det tror jag bara är en del i ett större arbete som pågår, säger Andreas Bredinger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".