Anställda följdes med GPS

Park- och naturförvaltningen i Göteborg får kritik av Datainspektionen, efter att man använt GPS för att övervaka sin personal utan att informera om det på rätt sätt, vilket strider mot personuppgiftslagen.

Bland annat har arbetsledare använt information från GPS:er i förvaltningens fordon för att ifrågasätta de anställdas arbetstider.

– Att en arbetsledare gör på det här sättet är ingenting vi ställer oss bakom. Vi har förklarat för den här personen att man inte får göra så. Det har aldrig varit vår avsikt att övervaka personalen, det här är ett övertramp, säger Agneta Jögård är direktör för Park- och naturförvaltningen i Göteborg.

Sedan några år tillbaka har Park- och naturförvaltningen satt in GPS-utrustning i både rena arbetsfordon och de pickup-lastbilar som används för att transportera sig runt i staden. Man vill hålla koll på var fordonen befinner sig för att samordna arbetet bättre.

GPS:erna finns alltså inte för att övervaka de som jobbar vilket vissa nitiska arbetsledare inte har förstått. Men kritiken från Datainspektionen gäller främst bristen på information till personalen. Finns det möjlighet till övervakning av dig som anställd, så ska du nämligen få veta det.

Dessutom måste arbetsgivaren tala om för dig vem som har tillgång till uppgifterna. Park- och naturförvaltningen har tolkat personuppgiftslagen på fel sätt, och nu blir det rättning i ledet säger Agneta Jögård.

– Vi kommer att ta upp Datainspektionens påpekande med alla våra chefer och vi kommer att ha en förnyad utbildning om personuppgiftslagstiftningen, säger hon.

Med facit i hand tycker Agneta Jögård att Park- och naturförvaltningen borde ha informerat sina arbetsledare om vad som gällde redan från början. Men hon menar också att det handlar om olika tolkningar av personuppgiftslagen.

– Hade vi haft den kunskapen så hade vi givetvis gjort det, men det var inte självklart ens för Göteborgs stads jurister att det var denna långtgående tolkning av lagen som gällde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".