Sjöpolisen centraliseras till Göteborg. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Tre polisbåtar kan bli en

Sjöpolisens verksamhet i Västra Götaland ska centraliseras till Göteborg. Det föreslår en särskild utredning som också anser att lokala polisenheter ska kunna ta hand om sjörelaterade brott och att den förstärkning som sjöpolisen idag får under sommarsäsongen ska bort.

Nya tider väntar sjöpolisen. Nu föreslås att stationen i Kungshamn försvinner och att allt istället lokaliseras till Göteborg. De tre stora, men omoderna, båtar som sjöpolisen har idag skrotas och ersätts istället med bara en ny. Men det innebär inte att den långa kuststräckan lämnas obevakad, säger utredaren Morgan Kaldrup.

– När det gäller kuststräckan uppåt ska man se hur man kan använda sig av ribbåtar av olika storlekar som man kan dra i väg på trailer och tillfälligt placera på orter som Strömstad, Lysekil och Kungshamn. Sen kan man även ha samverkansavtal med Kustbevakningen. De har en modern flotta som finns på många platser längs med kusten.

Utredningen föreslår också att sjöpolisens arbetsbörda ska lättas genom att även lokala polisenheter kan få utreda sjörelaterade brott, sånt som stulna båtar och brott mot fiskelagen. Och istället för att få förstärkning under somrarna ska bemanningen redan från början vara större.

– Jag tycker att man måste bygga upp en permanent styrka. Det är ju mest intensivt i juli och augusti. På annan tid av året ska poliserna kunna arbeta med andra uppgifter inom länsordningspolisen, säger Morgan Kaldrup.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".