Många fotgängare är ouppmärksamma i trafiken. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Spårvagnsförare oroas av gående

Trots satsningar på ljussignaler och räcken vid spåren minskar inte antalet incidenter mellan spårvagnar och gångtrafikanter, mer än marginellt.

Göteborgs spårvägar får varje år in runt 100 rapporter från förare som tvingats göra kraftiga inbromsningar, för att en gående på ett eller annat sätt stört körningen.

Anette Larsson har varit spårvagnsförare i drygt 30 år. Hon tycker att problemet med ouppmärksamma gångtrafikanter har ökat.

– Tyvärr så tycker jag att det har ökat. Speciellt regniga dagar och fredageftermiddagar, då är folk helt tokiga. De springer som om det vore den sista dagen i deras liv, säger spårvagnsföraren Anette Larsson.

Fotgängare som inte är tillräckligt uppmärksamma på spårvagnar är ett återkommande problem för förarna. Trots satsningar på räcken mellan spåren och ljussignaler rapporterar spårvagnsförare i Göteborg varje år om drygt 100 situationer där de tvingats göra kraftiga inbromsningar för att gående oväntat dykt upp.

Lars-Olof Gustafson är trafiksäkerhetschef på Göteborgs spårvägar och beskriver vilken typ av situation det kan röra sig om.

– Det handlar om alltifrån det här med att man går utan att titta till det här med tekniska hjälpmedel som man ägnar sig åt, som sms eller mp3-spelare. Detta förtar den uppmärksamhet som trafiken idag kräver.

Idag har dryga hälften av spårvagnarna i Göteborg så kallade frontskydd, som ska förhindra att en påkörd person hamnar under vagnen och antalet kommer att öka allt eftersom nya spårvagnar köps in. Men frontskydden skyddar inte mot incidenter som beror på bristande uppmärksamhet.

– Man blir både rädd och arg, för man tycker det är oansvarigt. Särskilt de som har barn med sig och bara springer rätt ut, de skrämmer ju oss väldigt mycket, säger Anette Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".