Politiker utbildas i jämställdhet

Nu ska alla Göteborgspolitiker få ordentlig utbildning i jämställdhet.

Över 400 politiker i kommunala nämnder och styrelser inklusive kommunledningen ska få tre och en halv kursdagar i jämställdhetsfrågor i år och nästa år.

Upplägget godkändes på onsdagen i kommunstyrelsen där vänsterpartisten Marie Lindén drivit frågan i över ett år.

Vänsterpartisten Marie Lindén noterar att det tog tid att få igenom beslutet, eftersom män i kommunstyrelsen flera gånger sköt upp det.

Nu hoppas hon att maktbalansen i kommunen ska förskjutas ”till kvinnors fördel” och att politikerna blir mer engagerade och uppmärksamma och kanske formulerar handlingsplaner.

Socialdemokraterna och miljöpartiet har inte varit lika angelägna om utbildningen som kostar kommunen 323 000 kronor, utan har hävdat att det är partiernas sak att utbilda i jämställdhet.

I Göteborg är mansdominansen tydlig i flera kommunala bolag och vissa facknämnder. Men vänsterpartiets udd var från början riktad mot kommunstyrelsen med Göran Johansson i spetsen.

Nu leds kommunstyrelsen av Anneli Hulthén och kvinnorna är dubbelt så många som männen, av 18 ledamöter är 12 kvinnor och sex män. Och av sex gruppledare för partierna i Göteborg är fem kvinnor.

                                                            Roger Blomqvist
                                                       roger.blomqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".