Allt fler nära konkursens rand

Allt fler företagare i Västra Götaland ber om hjälp för att klara lågkonjunkturen. På Företagsakuten har det sedan i november ringt markant fler småföretagare som hamnat i ekonomiskt obestånd.

– Ett normalår jobbar jag med runt 60-70 företag. Förra året blev runt 90 och i år är jag säker på att det blir väsenligt fler, säger Leif Stålberg som är företagsrådgivare på Företagsakuten i Västra Götaland. 

Till Företagsakuten vänder sig personer som har företag med upp till 20 anställda för att få råd och hjälp när de fått ekonomiska bekymmer. 

– Jag möter väldigt många företag som lever nära konkursen och ibland händer det att jag hjälper till med att skriva en konkursansökan. Det blir ju dramatik och tårar självklart, säger Leif Stålberg. 

– Det är fult med konkurs och människor mår dåligt av det, kan vi säga generellt.

Det absolut vanligaste problemet är att kassan sinat - att det helt enkelt finns pengar i företag till att betala räkningar och löner.

– Det beror ju på att orderingången minskat väldigt kraftigt, säger Leif Stålberg.

Ibland är konkurs bästa lösningen, och i andra fall går företagen att rädda. Redan i höstas gick Västra Götalandsregionen in med ytterligare 250 000 kronor för att Företagsakuten ska kunna klara av att hjälpa ännu fler företag under 2009.

– Nu är vi inne i en period där det inte stannat av. Det blir fler och fler företag hela tiden, säger Leif Stålberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".