Åtal för förtal hotar forskare

Två forskare, en av dem verksam vid Göteborgs universitet, hotas av åtal efter att ha publicerat en artikel i en vetenskaplig tidskrift. Artikeln var kritisk till lögndetektorer.

Hotet om åtal kommer från ett israeliskt företag som tillverkar lögndetektorer och skickades till förlaget, som i sin tur skickade vidare detta till de båda forskarna.

Forskaren vid Göteborgs universitet Anders Eriksson tycker att det är upprörande att förlaget skickade vidare hotet till honom och kollegan.

– Framför allt blir man överraskad, för sådant här ska inte kunna hända. Juristerna vid Stockholms universitet kände inte till något enda fall där en vetenskaplig tidskrift har vikt sig på det här sättet.

Anders Erikssons och hans kollega vid Stockholms universitet har i sin forskning kommit fram till att lögndetektorer är rent lurendrejeri. Cirkusen började i slutet av förra året. De båda forskarna skrev en artikel som riktade kritik mot lögndetektorer och den publicerades i en vetenskaplig internationell tidskrift.

Strax därefter hörde ett israeliskt företag av sig till förlaget som äger tidskriften och hotade med att stämma de båda författarna för förtal om de skrev om ämnet igen.

Följden blev att artikeln försvann från förlagets webbsida och förlaget framförde hotet om åtal till Anders Eriksson och hans kollega. Själva hotet om en rättslig prövning skrämmer inte Anders Eriksson särskilt mycket, utan desto värre tycker han det är att han och kollegan blivit nedtystade av förlaget.

– Det betyder inte så mycket i praktiken eftersom de inte skulle ha en chans att vinna ett sådant här mål i Sverige. Men det är obehagligt ändå och det är obehagligt att ett förlag faktiskt sänker sig till en sådan nivå att de faktiskt framför ett sådant hot mot sina författare.

Västekot har via mejl haft kontakt med förlaget i England, men på frågan om varför artikeln togs bort vill ansvariga inte ge något svar. I stället meddelar de att det israeliska företaget som tillverkar lögndetektorer tyckte att artikeln innehöll vilseledande information.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".