Golvpastan spårad

Nu är det känt vart pastan som spilldes ut på golvbrunnen i Lundby centralkök allra troligast tagit vägen. Centralköket i Lundby fick också på torsdagen besök av politikern Marina Johansson som är socialdemokratiskt kommunalråd och ansvarar för ett projekt som syftar till att förbättra skolmaten i Göteborg.

Leveransen med maten hamnade hos fem förskolor och det är på något av de ställena som pastan som varit på golvet serverats.

– Det är så här att vi har identifierat ett antal kunder som vi bedömer är de kunder som vi bedömer är troligast att de fått av den här leveransen.

Vilka är det då?

– Det ska vi kommunicera med berörda kunder under morgondagen. Vi har inte för avsikt att informera massmedia om det under dagen.

Blir det känt imorgon torsdag?

– Ja, det kommer det att bli.

Incidenten med pastan har engagerat på hög politisk nivå. Centralköket i Lundby fick på torsdagen besök av politikern Marina Johansson som är socialdemokratiskt kommunalråd och ansvarar för ett projekt som syftar till att förbättra skolmaten i Göteborg.

– Jag ville veta hur detta kunde hända och vad man har för planer för att se till att inte detta händer igen.

Vi står utanför centralköket i Lundby på Hisingen där Västsveriges mest berömda mobilfilm spelats in. Filmen som visar en bambatant som plockar upp mat från golvet fick stort genomslag i media. På torsdagen besökte (S)-politikern Marina Johansson Lundbycentralköket för att förstå hur pastaincidenten kunde ske. Men något bra svar på det fick hon inte.

– De ska utreda det nu. Just nu är personalen så chockad så att man inte kan få svar på allt. Men en utredning har satts igång.

Utredning? Skulle det egentligen räcka att fråga ”varför gjorde ni så här”?

– Jo, det tycker jag med, säger Marina Johansson.

– När hon ställde den frågan till oss hade inte vi något svar, säger Håkan Larsson som är verksamhetschef vid Lundby centralkök.

– Vi hade inte frågat personalen det, för just nu är det så mycket annat att ta hand om.

Ni har alltså inte rakt ut frågat ”varför gjorde ni så här”.

– Nej, det är korrekt.

Kommunals huvudskyddsombud har pratat med kokerskorna på centralköket. De säger sig ha en egen version av händelsen med pastan på golvet, men de säger också att de inte vill prata med media i det här läget.

Jonas Franzen
jonas.franzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista