Brandmän från flera stationer bekämpade elden. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.

Brand i Trädgårdsföreningen

En kraftig brand bröt ut på Trädgårdsföreningen i Göteborg på torsdagskvällen vid 21-tiden. Ett 40-tal brandmän lyckades hindra elden från att sprida sig vidare från de tre förrådsbyggnader där den tros ha startat. Dessa blev dock delvis förstörda.

Omkring klockan 23 ansågs elden vara släckt, men eftersläckningsarbetet har pågått under hela natten.

– Det var ett snabbt brandförlopp beroende på den gamla typ av byggnader som finns här. Dessutom var det som förvarades inne i förråden också brandfarligt.  

Mats Karlsson vill inte säga något om brandorsaken, men elden tycks ha brutit ut på utsidan av förrådsbyggnaderna.  

– Ja, den har startat i hörnet vid byggnaden som är förråd till Rosencaféet. Polisen kommer att göra en utredning kring det här imorgon, fredag.  

Bebyggelsen i Trädgårdsföreningen består mest av äldre trähus som brinner snabbt och gärna.

Därför skickade Räddningstjänsten flera styrkor till platsen när larmet kom. De tre förråden som var de som eldhärjades ligger precis bredvid Rosencaféet och flera andra K-märkta gamla hus i norra delen av parken.

Det hade alltså kunnat gå riktigt illa om elden hade fått sprida sig. Utanför grindarna vid Slussgatan, mitt bland blåljus och brandbilar, stod Trädgårdföreningens vaktmästare Jan Abramhamsson och såg lite skrärrad ut.      

– Jag trodde först att det var nåt som jag hade orsakat så jag fick ju panik. Det var bara att hoppa ur sängen och skynda sig ned för att kolla läget.  

En annan som var där för att kolla läget och få en överblick över skadorna var Mia Manfredsson som är ansvarig för Trädgårdsföreningen.  

– Det har inte blivit så stora skador och vi är väldigt glada för det. Men jag kan inte bedöma vilka värden som har gått förlorade, det måste vi titta på imorgon. Det är svårt att se hur det ser ut i mörkret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista