Bris presenterade sin årliga rapport på fredagen.

Bris fokuserar på barnaga

Barnens rätt i samhället, Bris, väljer att i år uppmärksamma barnmisshandel i sin årliga rapport, som presenterades på fredagen.

Det är för att uppmärksamma att det var 30 år sedan som anti aga-lagen infördes i Sverige som Bris i år valt att lyfta fram barnmisshandel i sin rapport.

- Vi ska vara glada att vi har en sådan lag, men vi vill uppmärksamma på att barn fortfarande hör av sig till oss om att de blir utsatta för misshandel, säger Kerstin Sjöbratt som är regionchef i Väst på Bris.

I dag presenterade Barnens rätt i samhället sin årliga rapport som är en sammanställning över vad barn som hört av sig till dem har sagt. Det ser ungefär ut som det gjort de senaste åren. Många ringer om mobbing och problem i skolan till exempel. Men i år har man alltså valt att i rapporten välja fokus på dom barn som berättat att de blivit slagna.

- Trots att vi har en lagstiftning som har funnits i 30 år så blir vi varje år kontaktade av jättemånga barn som blivit utsatta för olika former av misshandel, säger Karin Johansson som är psykolog och utredare på Bris.

Nästan 22 000 ringde, mejlade eller chattade med vuxna på Bris förra året, och av dom berättade över 1800 att de blivit slagna, vilket är något fler än året innan. I en preliminär rapport från Brottsförebyggande rådet, som har statistik om brottsanmälningar, visar det sig också att antalet barn som anmäler att de blivit misshandlade blivit fler.

- De blir ofta slagna hemma. De blir dragna i håret, puttade in i väggar och puttade ner för trappor, säger Karin Johansson.

Jonas Franzén
jonas.franzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista