SU - en lyckad sammanslagning

Det var lyckat att slå ihop Östra och Mölndals sjukhus med Sahlgrenska och bilda Sahlgrenska universitetssjukhuset. Det visar en utredning som gjorts, elva år efter sammanslagningen

Sammanslagningen 1997 gjordes för att resurserna skulle kunna användas bättre, för att ge medborgarna en bra vård och för att förbättra förutsättningarna för forskning, utveckling och utbildning.

Nu har drygt 60 verksamhetschefer i en utredning svarat på frågor om vad de anser om sammanslagningen.

Enligt undersökningen är de flesta chefer positiva till förändringen, till exempel tycker 64 procent att omhändertagandet av patienterna blivit bättre.

Svaren i undersökningen visar också att forskningen har ökat, liksom samarbetet med Sahlgrenska Akademin.

Enligt utredningen är försämringarna på grund av sammanslagningen inte särskilt många. Men många av de negativa åsikterna som kommer fram i undersökningen handlar om den förändring som gjordes för snart fyra år sen när all ortopedi samlades på Mölndals sjukhus och kirurgin samlades till Sahlgrenska sjukhuset och Östra sjukhuset.

Köerna till ortopedin har periodvis varit mycket långa och ortopedin har också fått kritik från Socialstyrelsen. Utredaren Birgitta Archenholtz konstaterar att SU:s ortopedi i alla fall är bättre än vad den var 2005.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista