Dancehall lockar brett

Den jamaicanska dansen dancehall håller på att slå igenom stort bland Göteborgsungdomar. Azadeh Khoshnam är danslärare på Danshuset i Gamlestan där man startade med dansen redan för ett par år sedan.

– Det har blivit en otrolig mix, jag tror att det är många tjejer som inte skulle vara inne i dansvärlden men som får upp ögonen för Dancehall.

Veronica Orotunde har dansat länge och håller med. Hon tror att det beror på dansens frihet.

– Alla känner sig hemma i den här dansen. Man gör på sitt eget sätt så det kan inte bli fel.

På Danshuset har man idag trehundra elever och stilen plockas mer och mer upp av streetlärare. Till energisk raggaaktigmusik med stora leenden på läpparna skakar tjejerna höfterna, gör hiphopliknande steg och går ner på knäna i akrobatiska figurer.

Att dancehall lockar brett ser också arrangör Lars Olofsson som startat en ny dancehallklubb.

– Om man kollar på klubbscener som inriktar sig på annan musik så är de mer segregerade än dancehallscenen. Folk kommer från både från förorten och innerstan. Och det beror nog på att musiken är väldigt glad och positiv och inbjuder till dans och fest.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista