Fler fiskodlingar kan göra Europa mindre beroende av att importera fisk tror EU.

Fler fiskodlingar i Europa

Det är målet med ett nytt forskningsprojekt som leds från Göteborgs Universitet som EU har satsat 64 miljoner kronor i.

Ett kollapsande fiskebestånd och nedskärningar av de lokala havsfiskekvoterna är några av orsakerna till den ökade fiskimporten till EU.

– Europa är den världsdel som importerar mest fisk så vi anser att vi ska producera mer fisk själva, säger professor Thrandur Björnsson som håller i projektet.

Ett mindre utbud, högre priser och exploatering av andra världsdelar kan bli konsekvenserna. Därför ska Forskare från nio E-länder se hur den europeiska fiskeodlingen kan ta bättre fart.

Hur vanligt är det med odlad fisk idag?

– Den enda odlade fisk vi säljer i dag är från Norge säger  Alexander Sandsten i en av Göteborgs fiskdiskar.

Professor Thrandur Björnsson säger att det är så det ser ut i  de flesta fiskdiskar runt om i Sverige. När man nu ska ta reda på hur fiskeodlingen i Europa kan växa sig stor finns också en del problem som måste lösas.

– Det är att fisken ska må bra och växa till sig men också att odligen blir hållbar vad gäller foder och miljömässiga effekter, avslutar Thrandur Björnsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista