Gamla träd viktiga för mångfalden

13 stora bokar i Alingsås som måste sågas ner om ett planerat vägbygge blir av.

Området är på väg att bli naturreservat, men man kan faktiskt naturminnesmärka enskilda träd också.

– Det ska vara ett säreget naturfenomen som ett gammalt träd med särskilt stor omkrets, eller att det står på en speciell plats, säger Johan Jannert, biolog på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

De gamla träden har ofta insekter lavar eller mossor knutna till sig som gör dem särskilt värdefulla för den biologiska mångfalden. Några av de vanligaste skyddslingarna är ek, tall och lind.

I Radio Göteborgs sändningsområde finns 35 naturminnesmärkta träd, och de flesta av dem har varit skyddade i över 50 år.

I Alingsås strider politikerna om hur man ska göra med 13 bokträd i Nolhagaparken som står i vägen för ett vägbygge. Kommunen planerar för ett naturreservat i parken, men de enskilda bokarna är inte skyddade.

– Generellt kan man säga att ett träd har en stor betydelse även i stadsmiljö, säger Johan Jannert.

– Vi kan inte skydda allting utan det måste finnas ett egenvärde och en förståelse för gamla träd så man jobbar med att bevara dem på egen initiativ också.

Flest naturminnesmärkta träd i vårt område har Alingsås, nio stycken. Göteborg och Stenungsund huserar sex skyddade träd var.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista