Kacklande strid avgjord

Grannar till en kvinna med många papegojor och undulater i trädgården i Floda har klagat ända upp till miljödomstolen för att få tysta på lätena.

Även Lerums miljö-och byggnadsnämnd har klagat och nu har miljödomstolen bestämt vad som ska gälla.

Vitet på 10 000 kronor vid brott mot tidigare uppsatta regler tas bort och men annars förblir det mesta vid det gamla.

Tjut, skrän och flaxanden har stört grannarna i åratal från soluppgången till mörkret lagt sig.

Nu tycker Miljödomstolen liksom Lerums miljö- och byggnadsnämnd att fasta regler behövs. Kvinnan får högst ha 40 vuxna fåglar flygande i den stora buren, voljärnen, i trädgården.

Undulater, nymfparaktiter och praktrosellor går bra men 20 kanariefåglar och olika typer av långstjärtade papegojor får stanna inomhus. Artena och antalen har varierat genom åren.

Fågelägaren anser att hon följer reglerna och att grannarna trakasserar henne men mätningar har visat att ljudet från de olika fåglarna varit så högt att det anses utgöra en olägenhet för människors hälsa.

Striden om den högljudda papegojan Girli har varit särskilt hård. När länstyrelsens tog bort beslutet att fågeln bara fick vistas ute två timmar på vardagar och tillät den var ute även på helgerna klagade grannarna.

Miljödomstolen avslår dock den överklagan. Girli får vara ute alla dagar mellan klockan 8 och 19 tillsammans med dom många andra tamfåglarna.