Rapporten säger att Göteborg kan vänta fler och allvarligare översvämmningar. FOTO Adam Ihse/Scanpix

Snart dags bygga havsbarriärer

Redan om fem till tio år måste Göteborg börja bygga barriärer för att skydda centrala stan mot stigande havsnivåer.

Det framgår av en rapport som byggnadsnämnden får på sitt bord idag.

Göteborg kan vänta fler och allvarligare översvämmningar på grund av klimatförändringar säger rapporten. Att skydda området från Älvsborgsbron till Tingstadstunneln beräknas kosta omkring tio miljarder kronor.

– Det handlar om både premanenta och temporära lösningar, säger Ulf Moback som är projektledare på stadsbyggnadskontoret.

– Om vi pratar om en meters havsnivåhöjning och extemtillfällen som är en och åttio över, är det fråga om åtgärder vid kajkant, dvs. höja och förstärka kajkanter, säger han.

Det blir också aktuellt att pumpa ut dagvatten och vid meternivån måste man dessutom stänga portar vid Vallgraven och Stora Hamnkanalen. Dessutom måste Mölndalsån pumpas ut.

Skydden mot havet kan vara i form av jordvallar, i betong eller utformas som vackra stenmurar. det kan också vara förveredda åtgärder som sätts upp enbart vid högvatten.

– För det är bara vid högvatten som vi får de besvärliga situationerna, betonar Ulf Moback.

När tror du att vi måste börja bygga barriärer för att skydda Göteborg mot vatten?

– Redan nu finns barriärer byggda vid Casinot för att skydda mot dagens nivåer, även om de är ganska låga. men om fen till tio år tror jag man kan vara igån med den här typen av åtgärder, avslutar Ulf Moback.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista