Stress bakom bröstsmärtor

Oförklarliga bröstsmärtor kan bero på stress. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.

Många är det som varje år söker akutvård för bröstsmärtor. Flera har regelbundet ont under många år utan att sjukvården kan svara på vad som är fel.

Hittills har forskarna inte vetat så mycket om orsaken till den oförklarade bröstsmärtan. Men en avhandling visar nu att de drabbade har flera saker gemensamt som stress på jobbet och nedstämdhet.

Sjuksköterskan Annika Janson Fagrings studie visar att patienterna - både män och kvinnor - visar fler symtom av nedstämdhet och ångest och stress i arbetet än friska personer.

Det som främst skiljer kvinnor och män åt är att männen oftare upplevde sitt liv och arbete stressigt medan kvinnorna oftare hade depressiva symtom och ångest.

De manliga patienterna var mer fysiskt aktiva på fritiden än kvinnorna, men jämfört med en frisk referensgrupp hade både män och kvinnor med oförklarad bröstsmärta även en mer stillasittande livsstil. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista