En adventsljustake, fast i jätteformat, kan bli Stenungsunds nya kännemärke. Foto Fredrik Sandberg/Scanpix

Skorstenar kan bli rekordstort julpynt

Stenungsund kan sättas på kartan genom att man gör världens största adventsljusstake av Vattenfalls fyra skorstenar.

Socialdemokratiske oppositionsrådet Bo Pettersson sätta ljus på Stenungsund genom att göra en jättelik juldekoration med hjälp av de fyra Vattenfallskorstenar som står på Vätteberget.  

– Det är från början ett medborgarförslag som kom för några år sedan och vi då avslog, säger Bo Pettersson.

Det var efter ytterligare påstötningar och ett Malömöbesök som fick Bo Pettersson att ta tag i idén igen. Han menar att bilden av Malmö förändrats genom de nya landmärkena Öresundsbron och skyskrapan Turning Torso.

– Och skulle vi kunna göra en adventsljustake av de fyra skorstenar som står intill varandra som vi har, är det få i Sverige eller världen som kan göra detsamma, säger han.

Varför är det så viktigt att Stenungsund ska synas på detta sätt?

– Få i övriga av Sverige vet vad Stenungsun är annat än en del av Göteborgsområdet och vkulle väl kunna sticka ut lite till, säger Bo Pettersson.

Frågan utreds nu av tjänstemän i kommunen innan ett beslut ska tas. Målet är att det ska genomföras i år i samband med att det är 50 år sedan Vattenfall började producera el i Stenungsund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista