Fler tåg i sommar. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Fler nattåg i sommar

SJ kommer att utöka nattågstrafiken i sommar tack vare ökad efterfrågan. Det kommer gå direkta tåg mellan Göteborg och Norrland och Stockholm Norrland.

Enligt Björn Nilsson, chef för SJ:s Norrlandstrafik har det gått över förväntan sedan man tog över trafiken från Veolia i Juni 2008. SJ har haft 7 procent fler resenärer än vad man räknat med i sitt anbud för att köra nattågen åt Rikstrafiken.

Trots att det nu råder lågkonjuktur räknar Björn Nilsson med att fler ska åka tåg eftersom hela 93 procent av de som tar nattåg är fritidsresenärer och Björn Nilsson tror att fler kommer att välja att semestra i Sverige.
SJ har även planer på att återuppta tågtrafiken mellan Umeå och Luleå som lades ner i samband med att företaget tog över efter Veolia. Ett beslut väntas inom kort.
Den trafiken kördes med stöd av Rikstrafiken, men enligt Björn Nilsson kommer man inte att behöva subventioner.

– Våra undersökningar visar att det finns ett stort intresse av att åka från Luleå och Boden med ett tidigt morgontåg och att ha möjligheten att åka från Umeå norrut på eftermiddagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista