Ingen Israelbojkott i kommunen

Det blir ingen kommunal bojkott av israeliska varor i Göteborg. Det beskedet kom under onsdagen från Göteborgs kommunledning.

Kommunstyrelsen tar inte ens upp vänsterpartiets förslag om en varubojkott till behandling och det av juridiska skäl. Kommunens jurister menar att endast kommunens upphandlingsbolag kan avgöra om inköp från Israel strider mot kommunens nya inköpspolicy - och bara i fall när själva upphandlingen pågår.

Den nya inköpspolicyn ställer bland annat krav på förenings- och organisationsfrihet hos kommunens leverantörer. Vänsterpartiet menar att det inte går att garantera rätten att organisera och förhandla kollektivt i det ockuperade Palestina. Partiet pekar också på vad man betecknar som israeliska krigsförbrytelser i Gaza.

Vänsterpartiet krävde en Israel-bojkott redan för fyra år sedan och då var samtliga övriga partier överens om att kommunen inte får bedriva egen utrikespolitik.

Nu är beskedet istället att Upphandlingsbolaget avgör vad som får köpas utifrån den policy politikerna fastslagit.

Marie Lindén,  vänsterpartistiskt kommunalråd,  är missnöjd.

– Det är inte min sak att titta på varje upphandling som sker, vi får hoppas att det finns kloka upphandlare som är restriktiva och tittar extra noga på att man upphandlar schysst, säger hon.

Upphandlingschef Göran Brunberg säger till Västekot att det just nu inte pågår någon upphandling med israeliska varor, men att frågan kan aktualiseras nästa år när ett löpande fruktavtal upphandlas på nytt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista