Göteborgs senaste linbana byggdes till världsutställningen 1923 och gick mellan nedre Johanneberg och Liseberg. Foto: Liseberg.

Linbana till Ramberget

Göteborgs stadsbyggnadskontor föreslår en linbana upp till Rambergets topp, samt en restaurant uppe på berget. Idén till restauranten kommer från en motion från två moderater som stadsbyggnadskontoret ställer sig bakom.

Kontoret skriver i sitt tjänsteutlåtande att linbanan behövs om restauranten blir verklighet.

Linbanan skulle sträcka sig från, antingen Lindholmsområdet vid älven, eller utgå från norra sidan av Ramberget. Mot Wieselgrensplatsen till.

Om nu politikerna och göteborgarna i gemen tänder på moderaterna Jonas Ramsgårds och Kristina Tharings idé om en restaurant på toppen, så får staden förmodligen också investera i en linbana.

Det skulle vara alltför dyrt och svårt att bredda den smala körväg som nu ringlar sig upp till toppen.

Men en linbana är långt ifrån något nytt projekt i Göteborg. Till jubileumsutställningen 1923 byggde man en tillfällig linbana som gick mellan Liseberg och den del av utställningsområdet som låg i sluttningen upp mot Johanneberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista