EU varnar Göteborg för dålig luft

Luften i Göteborg och i Stockholm är så dålig att den inte uppfyller EU:s nya krav på ren luft. EU-kommissionen skickar därför ett varningsbrev till Sverige och kräver att luften förbättras i de två svenska storstäderna, så att EU:s tillåtna värden för farliga luftpartiklar inte överskrids.

I Göteborg och Stockholm finns det för många farliga luftpartiklar av typen PM10, som släpps ut av industri och trafik och kan orsaka astma, hjärt- och kärlproblem, lungcancer och förtida död.

Även i nio andra EU-länder är det i de större städerna som gränsvärdena överskrids.

Efter en begäran om mer information, som EU-kommissionen skickade till länderna i juni förra året, har kommissionen nu sänt ett varningsbrev till dessa tio länder som fortfarande inte uppfyller kraven.

Gränsvärdena för de farliga partiklarna började gälla den 1 februari 2005.

Medlemsländerna har och har haft möjlighet att ansöka om förlängning av tidsfristen. Hittills har elva länder ansökt, men inte Sverige.

Om kommissionen inte godtar svaren man får in, kan man besluta om att skicka en sista skriftlig varning till landet .Det har sedan två månader på sig att uppfylla sina skyldigheter.

Om inte det görs kan kommissionen i slutänden dra landet inför EG-domstolen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista