Fördomar om livet i Bergsjön

Många göteborgare har en negativ bild av Bergsjön medan  Bergsjöborna själva är mycket nöjda med var de bor. Lika nöjda är de omkring 40 företag som finns i stadsdelen

Enligt en undersökning som stadsdelsförvaltningen där har beställt ses Bergsjön som en otrygg plats med mycket kriminalitet och en alltför stor del invandrare.

Håkan Åsander är marknadsanalytiker och en av de som som genomfört opinionsundersökningen, och han är förvånad över att de vitt skilda resultaten.

– Det som förvånade mig var självbilden, att de som bor här uppe och de som har företag här var så positiva.               

Att fördomarna och de förutfattade meningarna bland övriga göteborgare var många hade jag väntat mig, men inte att det skulle vara så stor skillnad mellan uppfattning och verklighet.

Ett ghetto med hög kriminalitet, gängbråk och nedgångna miljonprogramsbostäder. Känner du igen den här bilden av Bergsjön?

Det borde du göra för det är så de flesta göteborgare uppfattar stadsdelen, trots att de inte bor där själva.

Två tredjedelar av de 500 personer som intervjuades i opinionsundersökningen hade inte ens varit i Bergsjön.

Men det finns en annan, betydligt mer positiv bild som kommer från Bergsjöborna själva. De talar om samhörighet, trygghet och att stadsdelen är en mötesplats för människor med olika erfarenheter. Och det här måste man förmedla vidare, säger stadsdelschefen Thorleif Larsson.

På sikt handlar det också om att locka fler företag till Bergsjön, menar Thorleif Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista