Sjöfartsmuséet. Foto: Jerker Andersson.

Homosexuella fann frihet till havs

Göteborgs Sjöfartsmuseums huvudtema för våren är sjömän och homosexualitet. I en tid då kärnfamiljen var ett ideal fann homosexuella en frihet till sjöss på Svenska Amerika Linien.

– Jag tror att vissa frågor ligger i tiden, framför allt för att vi ständigt söker efter nya sätt att berätta om sjöfartshistorien, och också att vi kommer att delta i HBT-festivalen i Göteborg nu under våren, säger enhetschefen Karin Lundmark.

Så lite trendkänsliga har ni varit?

– I och med att vi hittade den här utställningen och den hade den vinklingen så tycker vi tycker att den är minst lika intressant som någon annan vinkling så att nästa år kanske vi berättar om en annan sida av sjöfarten.

Men varför var det just så att ni valde sjömän och homosexualitet i en sjöfartssstad som Göteborg?

– Den här utställningen bygger på forskning som sociologen Arne Nilsson gjort. Då handlar det om efterkrigstiden framför allt. Och det här var en tid som var homofob och där det var svårt att leva som homosexuell och då kan man komma ihåg att inställningen till homosexuella var såpass hård att det var kriminaliserat med homosexuella handlingar fram till 1944. Med de förutsättningarna så såg den här gruppen det som en möjlighet att leva ett lite friare liv ombord på Amerikabåtarna, säger Karin Lundmark.

Utställningen ”Frizon” bygger på sociologisk forskning och öppnar den 18 februari. Den har gjorts i samarbete med Sjöhistoriska muséet i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista