Hamnkonflikten kostar mångmiljoner

Hamnkonflikten har fått stora ekonomiska konsekvenser. Det säger Lars-Åke Skager (M) som är vice ordförande i Göteborgs Hamns styrelse. Enligt honom kan det handla om tiotals miljoner kronor som gått förlorade sen konflikten mellan arbetsgivare och fack startade midsommarhelgen 2007.

– En tuff skattning från mig är att det handlar om 20-30 miljoner totalt. Men vad det påverkar är ju inte kostnaderna på det sättet, utan att rederier och andra känner att Göteborg Hamn inte fungerar fullt ut. Lägger man in de pengarna blir det förstås mycket.

Ja, moderaten Lars-Åke Skager som har varit involverad i Göteborgs hamn sen 1980-talet, menar alltså att konflikten har kostat mycket pengar.

Men hur mycket är svårt att säga exakt. Hamnens ledning hävdar att det inte finns några sådana beräkningar, medan det enligt fackföreningen Svenska Hamnarbetarförbundet handlar om förluster på 100 miljoner kronor.

En fullt rimlig siffra efter lång tid av stridigheter, säger Peter Annerback som är ordförande för Hamnarbetarförbundet i Göteborg.

– Ja, man stämde ju oss på en och en halv miljon efter midsommarhelgen, och det har varit störigt i minst ett och ett halvt år.

Men oavsett vilka förluster det handlar om tycker Lars-Åke Skager att konflikten mellan ledning och fack har varit värd pengarna. Han vill nämligen att Göteborgs Hamn helt slutar med stuveriverksamhet och lägger ut den på entreprenad istället. Det är själva systemet som lett till både konflikt och förluster, påstår han.

– Är det så att hamnen efter detta släpper stuveriet, då har det ju hänt väldigt mycket. Då kommer ju hamnledningen inte jobba med vare sig stuverifrågor eller facket på det här sättet.

Och Lars-Åke Skager menar att konflikten inte har något att göra med att hamnens ledning valt en väg som lett till konflikt med de anställda.

– Nej, det tror jag inte alls.