Pengar till vård för varselsjuka

Vårdcentralen i Torslanda ska få mer pengar, det har Hälso- och sjukvårdsnämnden för Hisingen beslutat. Detta för att kunna ge bättre vård åt de som drabbats av psykisk ohälsa efter alla varsel, vid till exempel Volvo.

– Det är det första steget i att stötta de medborgare i Göteborg som drabbats av den finansiella krisen och varsel. Många kommer att må dåligt och då vill vi tidigt kunna stödja dem, säger Erland Lundell, förste vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden för Hisingen

Beslutet innebär att vårdcentralen i Torslanda, dit många Volvoanställda kommer för att få företagshälsovård, får 700 000 kronor. Pengarna är tänkta att gå till två halvtider, i form av en sjuksköterska och en sjukgymnast. De båda ska kunna ge bättre stöd åt de som kanske oroar sig för varsel och som fått både psykiska och fysiska besvär, som oro, sömnsvårigheter eller värk i kroppen.

– Det här är bara första steget och vårdcentralen som får de här resurserna ligger inne på Volvo och det är ju där de här problemen märks tidigast, säger Erland Lundell.

Beslutet innebär också att Primärvården Göteborg får pengar till att anställa en så kallad processamordnare. Den personen ska kunna informera drabbade om vilken typ av stöd som finns att erbjuda inte bara inom vården, säger Erland Lundell.

– Det är ju inte bara sjukvården som är inkopplad på detta området, utan även kommunen, frivilligorganisationer och kyrkan kan ge stöd. Och de nationella krissamordnarna är involverade, så att vi samlat kan ge ett så bra stöd som möjligt åt de drabbade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista