Svårare handla med hyreskontrakt

Hyresvärdarna i Göteborg ska bli bättre på att komma åt svarthandel med hyreskontrakt. Organisationen Fastighetsägarna har nämligen uppdaterat riktlinjerna vid till exempel byten.

Magnus Ersman är ansvarig för näringspolitik på Fastighetsägarna och berättar hur hyresvärden bör gå till väga vid ett lägenhetsbyte.

– Rent praktiskt så handlar det om sådant som att ringa upp den andra hyresvärden och höra sig för, i fall det är så att det kan misstänkas att det finns några pengar emellan. Det kan också röra sig om att undvika till exempel byten med villor.

Riktlinjerna som Fastighetsägarna tagit fram till sina medlemmar ska göra det svårare att handla med hyreskontrakt. Hyresvärdarna ska dels bli bättre på kontroller vid byten av lägenheter, men också mer återhållsamma med att låta andrahandshyresgästen ta över lägenheten, säger Magnus Ersman.

– Om andrahandsgästen har varit väldigt skötsam och förstahandshyresgästen vill lämna lägenheten, kan man i så fall se till att det finns en annan lägenhet som den här hyresgästen eventuellt kan få.

Enligt en undersökning som Boplats Göteborg gjort gick svarthandeln ner något i Göteborg mellan åren 2002 och 2004. Sedan dess har inte någon liknande undersökning gjorts, men Lennart Sjöstedt på Hyresgästföreningen berättar att de kontinuerligt får frågor kring handel med hyreskontrakt.

– Vi på Hyresgästföreningen får frågor till och från, från hyresgäster och medlemmar kring svarthandel med lägenheter. Så att det förekommer i Göteborg och Göteborgsregionen, det är ju helt klart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista